Slik går Norge til EM

Seks poeng på fire dager har for alvor tent det norske EM-håpet: Med to kamper igjen kan Norge avgjøre alt på egenhånd.

Tabellen etter åtte kamper:

1. Italia, 11-5, 18 p.
2. Norge, 10-8, 16 p.
3. Kroatia, 16-5, 15 p.
4. Bulgaria, 7-9, 8 p.
5. Aserbajdsjan, 6-13, 6 p.
6. Malta, 3-13, 2 p.

Gjenstående kamper:

Norge: Malta (h, 10. oktober), Italia (b, 13. oktober)
Kroatia: Bulgaria (h, 10. oktober), Malta (b, 13. oktober)

Når Frankrike-EM sparkes i gang til sommeren, har det gått 16 år siden det norske herrelandslaget i fotball var i et mesterskap forrige gang.

Kanskje er ventetiden over. Muligheten er iallfall god etter at Jo Inge Berget sørget for seier på Ullevaal søndag kveld.

For se bare de ulike scenariene som kan gi norsk EM-plass:

1. Gruppevinner: Mannskapet til Per-Mathias Høgmo skal møte Malta (hjemme) og Italia (borte) i høstens kvalikavslutning.

Ender begge kampene med seier, er saken klar: Da spiller Norge fotball-EM i Frankrike neste sommer etter å ha vunnet kvalifiseringsgruppen sin.

Det kan imidlertid bli tøft: Italia har ikke tapt en kvalikkamp på hjemmebane siden 1999. Derfor er det greit å vite at det er flere veier til EM.

2. Gruppetoer: Laget som blir nummer to er også direktekvalifisert til mesterskapet. Det kan bli en kamp mellom Norge og Kroatia. Dersom Norge slår Malta, men taper for Italia – hvilket ikke er usannsynlig – bør enten Bulgaria eller Malta slå Kroatia i én av de to gjenstående kampene. I så fall er Norge også EM-klare.

3. Kroatisk poengtrekk: Kampen om andreplassen har imidlertid blitt hakket mer komplisert enn først antatt etter at UEFA nylig fratok Kroatia ett poeng etter en episode tidligere i år. Avgjørelsen er anket, og det endelige svaret foreligger først 17. september.

Hvordan dette påvirker Norge?

La oss si at poengtrekket blir stående: Dersom Norge da slår Malta, men taper for Italia, og Kroatia avgir poeng i en av sine to gjenværende kamper, vil Høgmo & co. havne ett poeng foran.

Men dersom Kroatias anke vinner frem, er Norge avhengig å ta minst like mange poeng som Kroatia i de to siste rundene.  Om lagene ender på like mange poeng, er Kroatia foran på målforskjell i innbyrdes oppgjør.

Puh. Vi fortsetter:

4. Playoffkampen: Siden EM er utvidet til 24 lag neste sommer, er døren videre enn noen gang: Den beste gruppetreeren i de ni puljene går rett til EM. Norge blir neppe dette laget. Om Høgmos menn blir nummer tre, venter dermed playoffspill mot en annen gruppetreer.

Noen av lagene som kan vente i en slik thriller (over to kamper) er: Tyrkia/Nederland, Israel/Bosnia, Ukraina, Polen/Irland/Skottland, Slovenia/Estland, Ungarn/Romania/Nord-Irland, Sverige/Russland og Albania/Portugal/Danmark.

Variablene er altså mange. Men det finnes et lyspunkt: Blant lagene som nå er nummer tre i sine grupper, ligger mange bak Norge på den såkalte «UEFA-rankingen». Det er den som avgjør hvilke fire land som blir seedet, og får møte antatt svakere motstand i en playoff.

Eller sagt på en annen måte: Sjansen for at Norge blir seedet i en playoff er absolutt til stede. Trekningen av Norges eventuelle playoffmotstander finner sted 18. oktober.

 

Kilde. vg.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *